שרתי גיבויבמאמר זה נתייחס לשרתי גיבוי בענן – שירות המסופק בידי חברות אחסון אתרים עבור הפלטפורמות האינטרנטיות המאוחסנות אצלן, או על ידי ספקי שירות גיבוי ייעודי לענן. תחילה, יש להפריד באופן מוחלט בין שירותי מיקרוסופט Office365, G-Suite ואחרים המספקים סוג מסוים ומצומצם של שמירת קבצים בענן – זהו לא גיבוי בענן למרות שזה אולי נראה דומה. שרת גיבוי בענן הינו כלי גיבוי המספק שירותי גיבוי ושחזור מקוון ושמירת נתוני הרשת במיקום מרוחק בענן. שרתי גיבוי בענן אחראים לגיבוי ושחזור של קבצים, תיקיות, בסיסי נתונים וכוננים קשיחים ברשת, על מנת למנוע אובדן נתונים במקרה של כשל בכונן הקשיח, שגיאת משתמש, אסון או תאונה. שרתי גיבוי יכולים לגבות גם שרתי אינטרנט מסוגים שונים באותה תצורה, בכדי שזמן ההתאוששות מאסון של שרת אינטרנט יהיה קצר ככל האפשר. שרתי גיבוי משלבים טכנולוגיות חומרה ותוכנה המספקות שירותי אחסון ושליפה של גיבוי למחשבים, שרתים או התקנים קשורים.

שרת גיבוי מיושם בדרך כלל בסביבת IT של ארגון שבה מערכות מחשוב בארגון מקושרות באמצעות רשת לשרת גיבוי אחד או יותר. שרת גיבוי מורכב משרת חומרה סטנדרטית עם קיבולת אחסון ניכרת. לוח הזמנים של הגיבוי עבור כל מחשב או שרת ברשת יכול להיות מוגדר באופן שונה, כך שבזמן המיועד לגיבוי, המארח מתחבר לשרת הגיבוי כדי ליזום את תהליך גיבוי הנתונים. הגיבוי ניתן לשחזור במקרה של אובדן נתונים, השחתת נתונים או כל סוג של התאוששות מאסון. בהקשר של ספק שירותי אחסון אתרים או שירות ייעודי לגיבוי ענן, שרת גיבוי מחובר מרחוק בממשק אינטרנטי או באמצעות ממשקי API לצורך ביצוע הגיבוי.

שימוש בשרת גיבוי הוא דרך מצוינת לשמירת הקבצים החשובים כגון קבצי Word, Excel, תמונות, קבצי PDF, קבצי SQL של תוכנות הנהלת חשבונות, דוא”ל ועוד. תהליך גיבוי לשרת מרחוק כולל לרוב גם תהליך של דחיסת הקבצים או כיווצם, על מנת למקסם את נפח הגיבוי בצורה מירבית. יחד עם זאת, מערכות תפעול שרתי גיבוי יכולות לשמור גירסאות שונות של קבצים שהוגדר עבורם גיבוי – Retention כך שבמידה וקובץ מסוים עבר שינויים, יוכלו בעלי הקובץ לשחזר גם גירסאות קודמות שלו לפני השינוי האחרון שבוצע בו. יש לציין כי נפח הגיבוי בשרת הגיבוי מחושב גם לפי נפח המידע המגובה וגם לפי נפח המידע המוגן – סך כל המידע כולל גירסאות קודמות שלו. מסיבה זו יש להבחין בין תשלום עבור שימוש בשרתי גיבוי עבור שמירת מידע, לבין תשלום עבור שימוש בשרתי גיבוי עבור שמירת מידע בגירסאות קודמות. מן הסתם, מיותר לשמור מספר גדול של גירסאות בשרת הגיבוי ולכן חשוב להגדיר מראש מספר הגיוני של גירסאות לשמירה, כאשר בנוסף חשוב גם להגדיר כי לאחר תקופה (תקופה ארוכה, שנתיים למשל), בה תינתן הוראה לשרת הגיבוי למחוק את הגירסאות האחרונות ולשמור רק אחת – את האחרונה.

יש לציין כי מערכות גיבוי לשרתים בענן פועלות ברובן על פי תהליך המתחיל במשיכת כל המידע מהמחשב או מהשרת לשרת הגיבוי ולאחר שכל המידע המגובה נמצא בשרת הגיבוי, מתבצע בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו, גיבוי של השינויים שבוצעו במידע, כך שלא כל גיבוי לשרת הגיבוי מושך כל פעם את המידע מחדש, אלא מגבה את המידע אשר שונה. מאפיין נוסף של גיבוי לשרת בענן, הוא ביכולת של תוכנת הגיבוי להגדיר את העיתוי של ביצוע פעולת הגיבוי. במערכות גיבוי מתקדמות ניתן להגדיר סטים שונים של גיבוי, כמו למשל: סט גיבוי מסמכים, סט גיבוי דוא”ל, סט גיבוי בסיסי נתונים וכדומה. כל סט גיבוי יכול לקבל הגדרת זמן שונה לגיבוי, כך שלדוגמא סט גיבוי המסמכים יגובה בשעות הבוקר לעומת סט גיבוי דוא”ל שיגובה בשעות הערב וסט גיבוי בסיסי נתונים שיגובה במהלך הלילה. פילוח זמני הגיבוי לזמנים שונים מקטין את העומס על תחנות העבודה ועל השרתים, כך שהמשתמשים אינם מרגישים בעבודת הגיבוי המתבצעת ברקע.

להבדיל מגיבוי לשרת מקומי או לכונן מחשב מקומי, גיבוי לשרת בענן כולל מאפיינים ואפשרויות נוספות אשר נועדו להבטיח יכולת שחזור מהירה ומדויקת: RAID protection – טכנולוגית וירטואליזציה של מידע בענן המשלבת מספר דיסקים פיזיים לכדי יחידה אחת על מנת להגיע למצב בו המידע נשמר באופן תקין ושגיאות המתגלות במידע מתוקנות אוטומטית, Snapshots – שמירה אוטומטית או יזומה של המידע בשרת הגיבוי כפי שהוא בנקודת זמן ספציפית במטרה לשחזר את המידע משרת הגיבוי לנקודה בה הוא התקיים ברגע ביצוע ה- Snapshot, רפליקציה – שכפול מידע והגנת המידע מאחורי חומת אש (FireWall).