שרתי VPSאחסון אתרים VPS – Virtual Private Server הינו שירות אחסון אתרים על גבי שרת וירטואלי: סביבת אחסון אתרים המדמה אחסון אתרים על גבי שרת פיזי (ייעודי) אשר עליו פועלת מערכת וירטואליזציה אשר מפלחת את השרת הפיזי למספר שרתים וירטואלים. על מנת להציג ולהפעיל אתר אינטרנט ברשת, דרוש שרת אינטרנט אשר עליו יאוחסנו קבצי האתר ובסיס הנתונים שלו. חברות אחסון אתרים מספקות שירותי אחסון אתרים שיתופי ועבור בעלי אתר המבקשים להפעיל את אתר האינטרנט שלהם בסביבת אחסון פרטית, ניתן שירות אחסון אתרים VPS. יש לציין כי קיימים הבדלים מהותיים בין אחסון אתרים שיתופי לבין אחסון אתרים VPS: עלויות גבוהות יותר לאחסון אתרים VPS ודרישת ידע וניסיון טכנולוגי לניהול אחסון אתרים VPS. לעומת זאת אחסון אתרים VPS מספק סביבת עבודה ייעודית על בסיס קונפיגורציות נפח, משאבי זיכרון ועיבוד המותאמים לצרכי הפלטפורמה האינטרנטית הפועלת על גבי שרת ה- VPS. למעשה, שרת VPS מייצג מצב בו בעלי השרת הוירטואלי שוכרים משאבים מחברת אחסון אתרים על מנת לעשות שימוש במכלול מלא של מאפייני שרת וזאת, במקום לשכור שרת פיזי (ייעודי) עבור אותו צורך. להבנת ההבדל בין שרת פיזי לשרת וירטואלי – לחצו כאן.

רוב בעלי האתרים, בעלי אפליקציות רשת ומפעילי פלטפורמות אינטרנטיות שוכרים שרת VPS מתוך הבנה כי צרכי הפלטפורמה שלהם דורשת תעבורת רשת גבוהה, נפח גבוה וניצול משאבי זיכרון שרת וכוח מעבד. אחסון אתרים שיתופי (לרבות אחסון אתרים ללא הגבלה) אינו מאפשר חריגות בניצול משאבי השרת השיתופי על מנת שלא לפגוע בביצועי יתר האתרים המאוחסנים בשרת השיתופי. לפיכך, שרת VPS הינו פיתרון מומלץ עבור פלטפורמות רשת אשר כבר מראש, אפילו בשלב התכנון, ידוע כי צריכת משאבי השרת תהיה גבוהה.

הטכנולוגיה אשר מאפשרת וירטואליזציה לשרתי VPS למעשה יוצרת מצב בו מספר מרובה של מערכות הפעלה מסוגלות לפעול במקביל ובניתוק זו מזו, על גבי שרת פיזי אחד. כל מערכת הפעלה בשרת ה- VPS פועלת כשרת בפני עצמו ומאפשרת לבעלי השרת הוירטואלי להתקין תוכנות, לפתח אפליקציות ופלטפורמות מקוונת ולהפעילן ברשת האינטרנט.

שרתי VPS – סוגי וירטואליזציה נפוצים

VMware: תוכנת וירטואליזציה ומחשוב בענן אשר משתמשת ב- Hypervisor על מנת לבודד מערכות הפעלה שונות באותו שרת פיזי לכדי “מכונות” וירטואליות הפועלות בנפרד זו מזו, אינן משפיעות אחת על השניה ואינן תלויות אחת בשניה. השרתים הוירטואלים כן חולקים ביניהם משאבי רשת וזיכרון. ל- VMware קיימים מוצרים שונים לצורך השגת וירטואליזציה, אחסון מידע ואבטחת מידע.

OpenVZ: מערכת ההפעלה OpenVZ – Open VirtuozZo הינה טכנולוגיית וירטואליזציה בקוד פתוח אשר מיועדת להפעלה שרתי Linux ופועלת על יסוד חלוקת השרת לקונטיינרים הנשלטים באופן מופרד זה מזה. טכנולוגיה זו מאפשרת לחברת אחסון אתרים להפעיל מספר מערכות הפעלה מנותקות אחת מהשני – מספר שרתים וירטואליים במקביל על גבי שרת פיזי אחד. בשונה מ- VMware המאופיין בוירטואליזציה מלאה ויכול להפעיל מספר מערכות הפעלה שונות על גבי שרת פיזי אחד, OpenVZ משתמש בקרנל (ליבה) של Linux ולכן יכול לפעול רק על גבי שרת Linux.

Xen: פותחה על ידי Linux בשיתוף תמיכה מחברת אינטל, תוכנת Xen (זן) נועדה להריץ מערכות הפעלה שונות על גבי אותו שרת פיזי באמצעות וירטואליזציה. למערכת Xen יש קהילת משתמשים בכל העולם והיא ניתנת להורדה ושימוש בקוד פתוח.

VirtualBox: תוכנת וירטואליזציה לשרתי Windows, Linux, Macintosh, Solaris ומסוגלת להפעיל מספר מרובה של מערכות הפעלה על גבי שרת פיזי באמצעות חלוקתו לשרתים וירטואלים. גם VirtualBox ניתנת להורדה ושימוש בקוד פתוח והיא נתמכת על ידי חברת Oracle. קיימת גם גירסה מסחרית לתוכנה המחייבת רכישת רשיונות לשימוש מסחרי. המערכת יכולה לחקות דיסק (כונן) בשלושה פורמטים: VDI, VMDK, VHD.

Microsoft Hyper-V: מיקרוסופט הציגה את Hyper-V כפלטפורמת וירטואליזציה בשנת 2008 ומאז הוציאה גירסאות ועדכוני גירסאות עבור שרתי Windows. מערכת Hyper-V פועלת באמצעות Hypervisor היברידי המותקן דרך מערכת ההפעלה של Windows OS. בתהליך ההתקנה, מישתנה הארכיטקטורה של מערכת ההפעלה והיא יוצרת “שכבה” על גבי השרת – שכבה זו פועלת כשרת VPS. ל- Hyper-V יש אינטגרציה מלאה עם כלי הניהול של השרת כך שניתן ליצור, לשנות ולמחוק שרתים וירטואלים בכל עת.