שרתי פיתוחפיתוח עולם התוכן של האינטרנט ועולם האפליקציות בו עושים אתרי אינטרנט שימוש, תלוי במידה רבה ביכולת של מתכנתים ומפתחים להגיע למצב בו בעת הפיתוח הם מדמים באופן קרוב ככל האפשר, את הסביבה המבצעית שבה תפעל האפליקציה או אתר האינטרנט. פיתוח אתרים מורכבים ואפליקציות אינטרנטיות הינו תהליך ארוך ומורכב מאד המתחיל ממערך אפיון מפורט של האתר או האפליקציה, עובר דרך כתיבה ובניית קוד מתאים, ניסוי (ולפעמים גם טעייה), הפעלת גירסאות ולבסוף – בקרת איכות.

פיתוח אתר או אפליקציה אינטרנטית יכול להתבצע בסביבת מחשב PC עליו מופעלת סביבת שרת, כמו למשל תוכנת XAMPP או WAMPP. סביבה מקומית זו מאפשרת למפתחים לעבוד במחשב האישי שלהם על פיתוח האתר או האפליקציה ללא כל תלות או קשר לשרת אינטרנט חי. בצורה זו יכולים אנשי הפיתוח להמשיך לעבוד מקומית עד לרגע בו יחליטו להעלות את האתר או האפליקציה לשרת אינטרנט חי (Production) אשר יפעיל ויציג את הפיתוח ברשת האינטרנט. היתרון בשיטת עבודה זו הינו חסכון בעלויות והתשלום לחברת אחסון אתרים לצורך שימוש בשרת פיתוח אינטרנטי, כמובן עד לרגע העלאת האתר או האפליקציה לרשת האינטרנט. אולם לשיטת עבודה זו חסרון משמעותי אחד והוא בחוסר היכולת של סביבת שרת במחשב PC לדמות את הסביבה האמיתית בה יפעל האתר או האפליקציה. משאבי הזיכרון של המחשב האישי לא בהכרח יהיו תואמים למשאבי הזיכרון של שרת האינטרנט אותו תקצה חברת האחסון, משאבי העיבוד גם הם לא בהכרח יהיו תואמים למשאבי העיבוד של שרת האחסון וכן, ייתכן מאד שמאפיינים נוספים של שרת האחסון לא יהיו תואמים לאלו של סביבת הפיתוח המקומית ב- PC של אנשי הפיתוח. מכאן נובע כי עולה צורך לדמות ככל האפשר את סביבת הפיתוח של האתר או האפליקציה כבר בעת הפיתוח, לסביבת שרת האחסון בו יופעלו בסופו של דבר האתר והאפליקציה.

אתר אינטרנט מורכב או אפליקציה אינטרנטית אינם תלויים רק במשאבי נפח ותעבורה של שרת אחסון אתרים, אלא בקשת רחבה של מאפיינים והגדרות. חשוב להבין כי ככל שסביבת הפיתוח תהיה תואמת לסביבת ה- Production, פוחתים הסיכונים של אנשי פיתוח האתר או האפליקציה להיתקל במצבים בהם יהיה עליהם לחזור לשולחן התכנון ולשנות מאפיינים כלשהם באתר על מנת שיתאים לשרת האחסון. מצב זה עלול להתבטא באבדן שעות עבודה, עיכוב בלוח הזמנים של הפרויקט ואף בירידה בביצועי האתר או האפליקציה. על מנת שלא להגיע למצבים מעין אלו, עונות חברות אחסון אתרים על הצורך בתאימות מקסימלית לשרת ה- Production על ידי מתן אפשרות לאנשי פיתוח לעשות שימוש בשרת פיתוח. שרת פיתוח כזה יכול לקבל את כל הקונפיגורציות הדרושות לנראות ולתפעול האתר או האפליקציה, כאשר הפיתוח עצמו מתבצע על סביבת שרת זה. בצורה כזו, יכולים אנשי הפיתוח להסתמך על תשתית אמיתית בזמן הפיתוח ולתקף מצבים בעייתיים תוך כדי עבודה, כך שניתן יהיה בסוף תהליך הפיתוח, לבצע מיגרציה מלאה של שרת הפיתוח הכולל את האתר והאפליקציות, לשרת Production.

שרת פיתוח וירטואלי עבור מפתחים – OpenVZ

שרתי פיתוח OpenVZלשם דוגמא, נציג כעת שרת פיתוח בשם OpenVZ אשר מיועד לצורכי פיתוח אתרים ואפליקציות אינטרנטיות.

חברות אחסון אתרים אשר מספקות שרת פיתוח וירטואלי OpenVZ מאפשרות למשתמשים לדמות סביבת שרת Production בזמן עבודת הפיתוח, ללא חשיפה לרשת האינטרנט. מלבד עלות זולה ביחס לשרת וירטואלי Production, ניתן למנות יתרונות נוספים לשימוש בשרת פיתוח וירטואלי OpenVZ, כגון: אמינות ומהירות (במידה והשרת מבוסס דיסקים SSD), ממשק Command Line וממשק SSH.

טכנולוגיית OpenVZ מאפשרת לחברות אחסון אתרים להשתמש בשרת לינוקס על מנת להפעיל מספר מרובה של מערכות הפעלה אשר רצות בניתוק מלא אחת מהשניה. בצורה זו מסוגלת חברת אחסון אתרים מספר שרתי VPS (וירטואלים) במקביל על שרת פיזי אחד. כאשר השרת הפיזי מבוסס דיסקים SSD, מושגת אותה אמינות ומהירות שהוזכרה קודם. יחד עם זאת, יש לציין כי OpenVZ משתמשת בקרנל של מערכת ההפעלה לינוקס ולכן יכולה לפעול רק בשרת לינוקס. המשמעות של חסכון כספי בשימוש שרת פיתוח מבוסס OpenVZ, נובעת מכך ששרת פיתוח OpenVZ מנצל בצורה מיטבית את משאבי החומרה של שרת האחסון  וחוסך למפתחים עלויות של רישיונות (כגון עלויות גבוהות של תוכנת Firewall).

פיתוח אתר או אפליקציה אינטרנטית בסביבת השרת הוירטואלי של OpenVZ ניתנת להעברה  לשרת Production ללא איבוד מידע. OpenVZ נותן אפשרות לבדוק את הגדרות השרת, הקונפיגורציות השונות של השרת, הקצאות שונות של משאבי זיכרון ונפחי אחסון (כגון בדיקות עומס וביצועים). סביבת פיתוח זו יעילה מאד עבור פרויקטי פיתוח היות ו- OpenVZ משמש כסביבת עבודה המדמה באופן מדויק את המציאות אליה מכוון הקונספט של האתר או האפליקציה המפותחים עליו. שרת פיתוח כזה הינו פיתרון אידאלי עבור מפתחי אתרים ומפתחי אפליקציות רשת. סביבת עבודה כזו תשמש מפתח להצלחת האתר או האפליקציה, היות ועוד בזמן הפיתוח נבדקת ההשפעה של קונפיגורציות שרת האחסון הוירטואלי על הנראות והתפעול של האתר / אפליקציה ותוך כדי עבודה ניתן לזהות נקודות תורפה עליהן יש לתת את הדעת לפני שהפרויקט מסתיים ועולה לרשת.